Kuchnia

torty

Tort orzechowo-kawowy -
Ciasto:
– 6 jajek,
– 80 g cukru,
– 100 g mielonych orzechów włoskich,
– 50 g pokrojonych orzechów włoskich,
– 50 g mąki pszennej,
– 30 g mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki zmielonej kawy Arabica
Masa:
– 200g masła
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 2 łyżki kawy espresso
– 150g cukru pudru
– 30ml wody
Poncz:
– 50 ml likieru kawowego ja użyłam Irish Cream
– 30 ml wody

Przepis
Ciasto: oddzielić białka od żółtek. Orzechy zmielić, a resztę pokroić na mniejsze kawałeczki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać orzechy, mąkę, mąkę ziemniaczaną i kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piec 35-40 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia, a potem przeciąć na dwa blaty które należy nasączyć ponczem.
Masa kawowa: cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodać wystudzoną masę jajeczną (dodałam również łyżkę zmielonej kawy ziarnistej). Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową ! Masą przełożyć blaty iasta, wierzch posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation