Kuchnia

torty

TORT MANDARYNKOWY
Składniki na biszkopt :
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki wody
Składniki na masę do przełożenia tortu :
1 serek mascarpone 500 g
1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka"
2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku
1 śmietana 30 % -500 ml.
3 łyżki żelatyny
około 1 szklanki cukru pudru
Przygotowanie ciasta biszkoptowego
Białka oddzielić od żółtek
Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać
Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły
Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm

Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo
Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem
Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około 1/4 szklance) i dodać rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając do ubitej śmietany
Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji
Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki
Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny
Smarujemy wierzch ciasta kremem serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek)
Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie )
Zachowujemy część kremu do posmarowania i dekoracji wierzchu, odłożoną 1/4 częścią mandarynek ozdabiamy wierzch tortu :)
Krem jaki mi pozostał wykorzystałam do napełnienia kruchych babeczek, a jeśli takich nie mamy to możemy zrobić z niego oddzielny deser, który udekorujemy najlepiej świeżymi owocami. Składników na masę kremową jest dość sporo, a jesli nie chcemy, by ich nam pozostało zróbmy krem z połowy składników, powinno starczyć i nic sie nie zmarnuje :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation