Kuchnia

torty

Torcik orzechowy
Ciasto:
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżki tartej bułki
szczypta soli

Krem:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
4 łyżki kakao
1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu)

masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicy
połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotuj ciasto: jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj orzechy, tartą bułkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawaj pianę do masy orzechowej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 25 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto do tortownicy i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 45 min. Ostudzone ciasto przetnij na dwa krążki.
Przygotuj krem: jajka ubij na parze na sztywną masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ubijania, wystudź ją. Do miękkiego, roztartego masła dodawaj stopniowo, ucierając, masę jajeczną. Na końcu dodaj kakao i zapach rumowy (albo rum). Na jeden krążek ciasta wyłóż 3/4 kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta orzechowego, lekko dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztą kremu, udekoruj połówkami orzechów.

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9035106,Torcik_orzechowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation