Kuchnia

KUCHNIA

jadłonomia · roślinne przepisy: Potrójnie imbirowe pierniczki

Składniki:
•1 szklanka piwa imbirowego
•1/3 szklanki oleju roślinnego, najlepiej oleju z pestek winogron
•1/2 szklanki cukru pudru
•1/4 szklanki melasy
•2 szklanki mąki pełnoziarnistej
•1/2 łyżeczki sody
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1 łyżeczka imbiru
•szczypta soli

Lukier:
•1/2 szklanki cukru pudru
•kilka łyżeczek piwa imbirowego

Przygotowanie:
1.Najpierw należy zredukować piwo: wlać je do rondelka z grubym dnem i gotować przez około 15 - 20 minut, czyli do czasu, aż będzie go o połowę mniej. Przelać do szklanki i odstawić do przestudzenia.
2.W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W mniejszej porządnie ubić olej z cukrem, następnie dodać melasę oraz 1/4 szklanki zredukowanego piwa imbirowego, resztę zachować do przyrządzenia lukru. Wymieszać mokre składniki i kiedy będą połączone, dodać je do suchych mieszając wszystko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, do czasu, aż wszystko połączy się w zwarte ciasto, które będzie dało się ulepić w kulę. Jeśli ciasto jest za suche, dodać łyżkę lub dwie zredukowanego piwa. Kulę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 0,5 cm placek i przy pomocy foremek wyciąć ciastka, skrawki zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać ciastka, aż do wykorzystania całej masy. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta.
4.Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 5 - 8 minut, lub do czasu, aż będą złote, odstawić do wystudzenia. W międzyczasie cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami piwa imbirowego, dodając po kilka kropli piwa więcej, aż do uzyskania gładkiego lukru. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation