Kuchnia

KUCHNIA

Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :)




Składniki (tortownica o śr. 30 cm):
- 500 g mielonego maku*
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 małych jajek (4 duże)
- 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe)
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g lekko roztopionego, letniego masła
- duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii)
- skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek)
- zapach rumowy (kilka kropel)
- wiórki kokosowe do ozdoby
- orzechy laskowe do ozdoby
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody

Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi.

*Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation