Kuchnia

KUCHNIA

Francuska rolada bożonarodzeniowa

Buche de Noel - imitująca konar bożonarodzeniowa rolada z jasnego biszkoptu z ciemniejszymi słojami z kremu maślanego, jest dla Francuzów na Boże Narodzenie tym, czym dla nas świąteczny makowiec.

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min

SKŁADNIKI
5 jajek, 3 żółtka
230 g cukru
1 łyżka soku pomarańczowego
szczypta soli
90 g mąki,
1/2 I mleka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka tartej laski wanilii
350 g masła
120 g czekolady
2 pralinki
1 łyżeczka siekanych orzechów pistacjowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
5 żółtek wymieszać z 10 g cukru i sokiem pomarańczo­wym. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 80 g cukru.
2
Pianę połączyć z żółtkami, do­dać przesianą mąkę i delikat­nie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w gorącym piekarniku. Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i przykryć biszkopt wilgotną ściereczką.
3
3 żółtka wymieszać z niewielką iloś­cią mleka i mąką ziemniaczaną. Resz­tę mleka zagotować z cukrem i wa­nilią. Dodać żółtka i ponownie zago­tować, stale mieszając. Budyń schło­dzić, często mieszając.
4
Masło utrzeć na krem, dodać budyń i wymieszać. Małą ilość kremu odło­żyć. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Biszkopt posmaro­wać połową kremu i zrolować.
5
Za pomocą rękawa cukierniczego i nasadki z otworem w kształcie gwiaz­dy nanieść prążki imitujące korę. Od końca rolady odciąć ukośnie plastry grubości 1 1/2 cm i przykleić z boku jako imitację konarów. Z białego kre­mu zrobić kwiatki, przybrać je pralin-kami i orzechami pistacjowymi. Listki zrobić nasadką z falistym otworem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation