Kuchnia
Koreczki, Przekąski
Koreczki z jajek przepiórczych
składniki:
10 - 15 jajeczek przepiórczych (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
10 - 15 marynowanych kapeluszy grzybków
10 - 15 krążków marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej)
1 kawałek papryki marynowanej
kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5 mm)
kilka łodyżek natki pietruszki
kilka listów sałaty
dodatkowo: wykałaczki lub szpadki
SOS - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
do smaku: sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Grzybki odsączyłam z marynaty. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, delikatnie obrałam ze skorupek. Włożyłam je do słoiczka i zalałam octową marynatą od grzybów, odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Następnie dokładnie osączyłam.
Łodyżki natki pocięłam na kawałeczki dł. ok 5 mm i zrobiłam oczka wciskając je w jajka. Buzie zrobiłam z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykroiłam kółka kieliszkiem - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.
Montujemy ludki - na krążku sera położyłam krążek marchewki, na to ustawiłam jajeczko i nałożyłam kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spięłam od góry wykałaczką. Ludki ustawiłam na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podałam z sosem.
Sos: jogurt wymieszałam z majonezem, doprawiłam solą, pieprzem i dodałam szczypiorek.
MA==