Inne

kulinarnie-zapiekanki,spagetti,mkarony,ryż

Przystawka z ciasta filo, szpinaku i suszonych pomidorów

Składniki na 4 małe porcje:

200 g ciasta filo;
250g liści szpinaku, bez łodyg;
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (lepiej dać mniej niż więcej, nadmierny aromat gałki może być zbyt dominujący);
150 g suszonych pomidorów w oleju’
100 g sera feta, pokruszonego;
garść czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
garść pestek słonecznika;
1 jajko;

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy w wodzie, obcinamy łodygi – jeśli są – wrzucamy na patelnie z łyżką oliwy. Po dwóch, trzech chwilach zdejmujemy z ognia – właśnie wtedy, gdy liście są już lekko zwiędnięte. Kroimy, siekamy i odciskamy nadmiar soków. Pomidory tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników (oliwki, ser feta, gałka, słonecznik i jajko). Wszystko ładnie mieszamy w estetycznie wyglądający farsz. W formie do pieczenia tortów (tzw. „tortownica”) układamy niedbale maźnięte oliwą kawałki ciasta filo, tak aby tworzyły chaos jak obrona polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Zostawiamy na koniec dwa arkusze ciasta. Do środka dajemy farsz, zawijamy ciasto i na wierzch dajemy pozostałe ciasto filo. Piekarnik na 180 stopni i 30 minut na sprzątanie bałaganu w kuchni. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation