Inne

kulinarnie-zapiekanki,spagetti,mkarony,ryż

Moje codzienne przyjemności...: Zapiekanki

Składniki (na 5-6 porcji):
ok.150-180g kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) lub tyle, ile uważacie, że zjecie;)
Pulpety:
250g mięsa mielonego
kilka pieczarek
1 mała cebula
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sos z ajwaru:
200g ajwaru
1 czerwona papryka
1 mała marchewka
1 mała cebula
ok.2/3 skl. wody
sól, pieprz
oregano
Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli lub innego sera żółtego

Kaszę gotujemy ald dente, czyli ma być lekko twarda. Dojdzie w sosie w czasie pieczenia.

Pulpeciki: Cebulę bardzo drobno siekamy lub miksujemy na papkę. Pieczarki również drobno siekamy i przesmażamy z cebulą. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami, cebulą, jajkiem i bułką tartą, doprawiamy do smaku i mieszamy. Masa ma mieć zwarta konsystencję. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych i obsmażamy je na rumiano.

Sos: W garnku przesmażamy posiekaną cebulę na rumiano, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i chwile razem smażymy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i krótko dusimy. Dodajemy ajwar i doprawiamy do smaku, dolewamy nieco wody (ilość zależna od gęstości ajwaru), mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę, na której układamy pulpeciki, całość zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180ct.C. przez 15 min. Po tym czasie na zapiekance układamy plastry mozzarelli i pieczemy, aż ser się lekko zrumieni.
Podawałam z rukolą skropioną oliwą z suszonych pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation