Inne
kulinarnie
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1 puszka ananasów
4 łodygi selera naciowego oraz kilka listków (do przyozdobienia)
200 ml (1 szklanka) białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego
1/2 pęczka świeżego majeranku
1/3 pęczka świeżego tymianku
świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek)
sól
oliwa z oliwek
Opcjonalnie:
ryż biały długoziarnisty
1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pozbawić skóry, błon i kości. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
Włożyć do miski, obsypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem oraz solą.
Zalać sokiem z ananasów.
Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
W tym czasie pokroić ananasy na drobne kosteczki, pokroić łodygi selera naciowego na cienkie plasterki.
Obrać listki majeranku oraz tymianku - pamiętajmy, że łodygi są niejadalne.
Wyjąć kurczaka z lodówki, następnie z marynaty. Marynaty nie wylewać.
Na patelnię wylać troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka z każdej strony około jednej minuty. Przełożyć kurczaka do garnka.
Następnie, na tej samej oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody).
Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem.
Posypać listkami majeranku i tymianku.
Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą.
Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości.
Bon appetit!
W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda pod względem estetycznym na talerzu). Talerz udekorować świeżymi listkami selera, majeranku i tymianku.
Można też powstały sos zaciągnąć śmietaną.
MA==