Inne

kulinarnie

Tarta ze szpinakiem | kuchniaagaty.pl

Składniki

ciasto
mąka pszenna - 250 g
masło - 100 g
cukier puder - 2 łyżecki
sól - 1/2 łyżeczki
drożdże świeże - 25 g
kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
żółtko - 2 szt
jajko - 1 szt
farsz
szpinak - 1 kg, ważyłam liście po krótkim obgotowaniu
jajko - 2 szt (białka i żółtka osobno)
twaróg - 250 g
czosnek - 1 ząbek
cebula - 1 szt
masło - 2 łyżki lub oliwa do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa -
możesz też dodać ok. szklanki sosu beszamelowego -

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru pudru. Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, wlać drożdże. Wyrobione ciasto można włożyć na chwilę do lodówki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Lekko zeszklić. Dodać liście szpinaku (świeże lub mrożone; jeśli liście były wcześniej podgotowane- dokładnien odcisnąć je z wody). Całość poddusić na średnim gazie- odparować jak najwięcej płynu ze szpinaku. Do lekko wystudzonej masy dodać rozdrobniony twaróg oraz żółtka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ceramiczną foremkę nasmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Wyłożyć farsz, wierzch można ozdobić odrobiną ciasta. Piec ok. godziny w 180 oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation