Inne

kulinarnie

makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą

agnieszka radi –sulikowska – makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą



makaron z łososiem i z cukinią:

skŁadniki:

400g mąki,

3 jaja

1 duża cebula

200 g fileta z łososia

2 cukinie

białe wino

sól

oliwa z oliwek

pieprz

sposÓb przygotowania:

na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka. dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca. następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi. ciasto odkładamy do lodówki na około 20 minut. następnie cienko rozwałkowujemy. wycinamy romby- maltagliati i zostawiamy na stolnicy, aby się wysuszyły.

Łososia kroimy w kostkę, cukinię w talarki, natomiast cebulę w piórka.

na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, aby zmiękła, dodajemy łososia, a po chwili cukinię. smażymy kilka minut, podlewamy białym winem i lekko odparowujemy. doprawiamy solą i pieprzem.

makaron wrzucamy na gorącą wodę. jak wypłynie - gotujemy jeszcze 30 sekund i wyjmujemy. przekładamy na patelnię i kontynuujemy gotowanie tak, aby makaron przeszedł aromatem sosu. uważamy, aby makaron był al dente!



faszerowane papryki:



4 papryki czerwone

farsz:

2 opakowania ricotty

czarne oliwki drobno pokrojone

kapary

Świeży tymianek

otarta skórka z 1 cytryny

sól, pieprz

wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.

papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na pół. układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni c, aż zmiękną. wyjmujemy papryki z pieca (muszą być jeszcze twarde). wypełniamy połówki papryk nadzieniem i wkładamy ponownie do pieca na około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation