Kuchnia

Śniadanie

tosty z ziołowym omletem i czosnkowo - ziołowym majonezem
składniki:

• pieczywo tostowe
• omlet ziołowy (przepis poniżej)
• majonez czosnkowo - ziołowy i majonez musztardowy (przepisy poniżej)
• sałata, rukola, roszponka
• pomidor
• cebula

przykładowe dodatki:

• szynka
• ser mozzarella, camembert lub cheddar
• awokado
• pieczarki



przygotowanie:

pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. na jednej kromce rozsmarować majonez czosnkowo - ziołowy a na drugiej majonez z dodatkiem musztardy. ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, złożonego omleta, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. możemy położyć połówkę omleta i dodać szynkę, ser, awokado lub pieczarki. złożyć kanapki, przekroić na połówki, można spiąć wykałaczkami, szpikulcami lub patyczkami. czytaj więcej w blogu.

cienki omlet ziołowy (2 sztuki):

• 1 jajko
• 1 łyżka zimnej wody
• 2 łyżki drobno posiekanej natki lub oregano, tymianku, kolendry, estragonu lub mieszanki różnych ziół
• sól

do miseczki wbić jajko dodać wodę, zioła i sól, dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą. rozgrzać małą patelnię (około 18 cm) i natłuścić ją kawałkiem masła, wlać połowę masy jajecznej (dno patelni powinno być pokryte cienką warstwą masy) i smażyć szybko omlet poruszając energicznie patelnią ruchami od siebie i do siebie. jak spód się zetnie a wierzch pozostanie jeszcze trochę wilgotny zsunąć omlet z patelni i złożyć go na pół. na jedną kanapkę z podwójnego tosta można użyć połówkę jednego omleta (gdy dodamy jeszcze inne składniki) lub użyć jednego całego omleta w przypadku mniejszej ilości innych dodatków.

majonez czosnkowo - ziołowy:
• 1/4 - 1/3 szklanki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz
• 1 obrany ząbek czosnku starty na drobnej tarce
• 2 łyżki drobno posiekanych ziół (natki, oregano, mięty, estragonu)
• 1 łyżeczka suszonego estragonu lub oregano

wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

majonez musztardowy: odłożyć połowę majonezu czosnkowo - ziołowego i wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation