Kuchnia
Śniadanie
tosty z ziołowym omletem i czosnkowo - ziołowym majonezem
składniki:
• pieczywo tostowe
• omlet ziołowy (przepis poniżej)
• majonez czosnkowo - ziołowy i majonez musztardowy (przepisy poniżej)
• sałata, rukola, roszponka
• pomidor
• cebula
przykładowe dodatki:
• szynka
• ser mozzarella, camembert lub cheddar
• awokado
• pieczarki
przygotowanie:
pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. na jednej kromce rozsmarować majonez czosnkowo - ziołowy a na drugiej majonez z dodatkiem musztardy. ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, złożonego omleta, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. możemy położyć połówkę omleta i dodać szynkę, ser, awokado lub pieczarki. złożyć kanapki, przekroić na połówki, można spiąć wykałaczkami, szpikulcami lub patyczkami. czytaj więcej w blogu.
cienki omlet ziołowy (2 sztuki):
• 1 jajko
• 1 łyżka zimnej wody
• 2 łyżki drobno posiekanej natki lub oregano, tymianku, kolendry, estragonu lub mieszanki różnych ziół
• sól
do miseczki wbić jajko dodać wodę, zioła i sól, dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą. rozgrzać małą patelnię (około 18 cm) i natłuścić ją kawałkiem masła, wlać połowę masy jajecznej (dno patelni powinno być pokryte cienką warstwą masy) i smażyć szybko omlet poruszając energicznie patelnią ruchami od siebie i do siebie. jak spód się zetnie a wierzch pozostanie jeszcze trochę wilgotny zsunąć omlet z patelni i złożyć go na pół. na jedną kanapkę z podwójnego tosta można użyć połówkę jednego omleta (gdy dodamy jeszcze inne składniki) lub użyć jednego całego omleta w przypadku mniejszej ilości innych dodatków.
majonez czosnkowo - ziołowy:
• 1/4 - 1/3 szklanki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz
• 1 obrany ząbek czosnku starty na drobnej tarce
• 2 łyżki drobno posiekanych ziół (natki, oregano, mięty, estragonu)
• 1 łyżeczka suszonego estragonu lub oregano
wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
majonez musztardowy: odłożyć połowę majonezu czosnkowo - ziołowego i wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy.
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