Kuchnia

Różne

Orange curd - krem pomarańczowy www.maniapieczenia.com

Składniki
(Na około 250 g kremu):

120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze)
skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką)
80 g cukru
80 g zimnego masła
2 duże jajka (L)
2 duże żółtka (L)

Najbardziej niezawodną metodą przygotowania kremu pomarańczowego jest ugotowanie go na parze. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.

Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszajac.

Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zważy się.

Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation