Kuchnia

Różne

Pyzy. Kluski śląskie z mięsem - Niebo Na Talerzu

składniki ( na 8- 12 klusek) :
ciasto:
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– ok. 80g skrobi ziemniaczanej (ok. 8 łyżek)

farsz:
– ok. 40 dag wieprzowej łopatki, szynki lub karczku (można tez wykorzystać mięso drobiowe czy wołowe z rosołu a jeśli używamy mielonego, surowego mięsa wieprzowego, trzeba je podsmażyć)
– sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano
– duża cebula
– 2 marchewki
– pietruszka
– 1/2 szklanki rosołu lub wody

do okraszenia – duża cebula lub ok. 10 dag boczku lub dobrej kiełbasy

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo zmielić w maszynce. Dobrze ostudzić.

Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, mocno je rozgrzać, wrzucić mięso i przyprawy, podsmażać do zrumienienia. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Zalać wszystko szklanką wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć wszystko pokrywką i dusić mięso do miękkości. Zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli używamy surowego mięsa mielonego – podsmażyć mięso z przyprawami, pokrojonymi drobno warzywami, zalać wodą lub rosołem, dusić wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Gdy będą już miękkie, zdjąć pokrywkę i nadmiar płynu odparować.

Mięso z rosołu zmielić z warzywami, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać ją z mięsem i 1/2 szklanki rosołu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię i narysować na niej dwie prostopadłe linie na krzyż. Teraz łatwo da się określić ile to 1/4 masy.
Jedną czwartą ziemniaków wyjąć z miski i w jej miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną. W ilości takiej, by wypełniła pustą, zajętą przed chwilą ziemniakami przestrzeń.
Wyjęte ziemniaki dodać z powrotem, wbić dwa jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
jak się robi pyzy

Gotowanie
W dużym, szerokim garnku zagotować ok. 2-2,5 litra wody, osolić
(ok. 2 łyżeczki).

Z ciasta formować placki wielkości ok. 10 cm, na każdy nakładać po łyżce mielonego mięsa.
Zlepiać ciasto formując podłużne lub okrągłe kluski, układać ma desce do krojenia podsypanej mąką (pszenną lub ziemniaczaną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation