Kuchnia

deser

Mus czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki na mus:

200ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
100g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę cały czas mieszając. Gotowy mus przekładamy do pucharków i schładzamy. Ja chłodziłam przez noc w lodówce ale wystarczy godzina lub dwie. Można też od razu udekorować mus truskawkami i bitą śmietaną i schłodzić już całość.

Dodatkowo:

130ml śmietany kremówki
łyżeczka cukru pudru
kilka truskawek
kostka czekolady do dekoracji

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Mus dekorujemy truskawkami, bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady. Gotowy deser można jeść od razu lub schłodzić w lodówce przez godzinę. #kuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation