Kuchnia

Ciasta.

Makowiec staropolski
Tradycje świąteczne... Bardzo jestem przywiązana do tych wszystkich dań i "procedur". Uważam, że fakt posiadania dzieci również zobowiązuje nas do przekazywania tych tradycji następnemu wzrastającemu pod naszą opieką pokoleniu. Stąd też wiele z typowych świątecznych dań polskich pojawia się na naszym stole, jak na przykład barszcz z uszkami, ryby na kilka sposobów, kapusta z grzybami, pierogi, krokiety i makiełki z bułką, a w Boże Narodzenie również bigos, pieczyste, sałatki i oczywiście słodkie domowe wypieki, ale też są i takie potrawy, które nigdy na nim nie zagoszczą, choćby ze względu na brak chętnych do ich konsumpcji. Innymi słowy nie trzymam się ściśle tradycji, jeśli oznacza to robienie rzeczy, których nikt nie lubi. Dlatego, tradycje świąteczne kształtowane są głównie przez nasze podniebienia. Na szczęście jest z czego wybierać :) Niektóre potrawy i desery są z nami od początku, jak makowiec, inne pojawiają się w miarę upływu czasu. Ten makowiec, to stary rodzinny przepis, zresztą jedyny na makowiec, jaki mam w zeszycie. Jest doskonały, nie wymaga ulepszeń, modernizacji i unowocześniania, idealny. Co roku na święta przygotowuję takie trzy :) Bardzo lubimy kiedy w makowej masie znajdują się duże rodzynki i duże kawałki orzechów włoskich, ale możesz oczywiście dodać posiekane.


Makowiec staropolski


Receptura:

CIASTO:
200 g mąki pszennej uniwersalnej
1 jajko
75 g masła niesolonego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
szczypta soli

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło, cukier i posiekaj jak na kruche ciasto. Drożdże w kubku zalej łyżką ciepłej wody, zamieszaj, a następnie wymieszaj z kwaśną śmietaną i dodaj do miski z mąką. Dodaj jajko oraz sól. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia.

NADZIENIE:
150 g maku suchego
500 ml mleka
50 g masła roztopionego
1/4 szklanki miodu
wanilia
25 g orzechów włoskich
25 g rodzynek
1/2 szklanki cukru drobnego
2 jajka małe - oddzielone - białka ubite na sztywną pianę
kieliszek rumu (lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego)

Jeżeli masz młynek elektryczny do kawy, to partiami zmiel mak na bardzo drobno, a następnie przesyp do garnka, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Odstaw na sitku wyłożonym gazą aż nadmiar płynów przecedzi się.

Jeśli mielisz mak tradycyjnie w maszynce, trzy razy, to najpierw opłucz mak na sitku, następnie przełóż do garnka i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut, pamiętając o mieszaniu. Po ugotowaniu przecedź i zmiel trzykrotnie.

Teraz mak przełóż do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli Twoim zdaniem masa jest zbyt rzadka, to aby poprawić jej konsystencję możesz dodać trochę bułki tartej.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj pozostawiając jeden szerszy bok czysty (ok 3 cm), aby można było roladę skleić. Zwijaj roladę szerszą częścią w stronę boku, który nie jest do końca posmarowany masą makową. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie rolady. Końcówki strucli sklej aby masa nie wydostała się podczas pieczenia. Przełóż ostrożnie struclę na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Upieczone ciasto i wystudzone posyp cukrem pudrem.

Miłego dnia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation