Kuchnia

Ciasta.

Brownie z masą chałwową | słodkamuffinka

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru brązowego/białego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
Wymieszać mleko, olej i jaja.
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
Połączyć mokre składniki z suchymi oraz czekoladą.
Blaszkę o wymiarach ok. 25×30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do blaszki i piec ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Wierzch odkroić i rozgnieść aby otrzymać okruchy.
Składniki na masę chałwową:

2 budynie waniliowe/ śmietankowe
200 g masła
2 łyżki cukru
600 ml mleka
200 g chałwy waniliowej i kakaowej
Przygotowanie:

Przygotować budyń zmieniając ilość mleka na 600 ml. Szklankę mleka odlałam aby wcześniej wymieszać budyń by zapobiec grudkom.
Dodać cukier do smaku.
Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać ostudzony budyń.
Dodać pokruszoną chałwę.
Zmiksować do połączenia i zgęstnienia masy.
Wylać na ostudzone ciasto.
Posypać okruszkami ciasta i włożyć do lodówki aż masa zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation