Kuchnia

jedzenie

Rukola z pomidorami cherry, szynką parmeńską, parmezanem i sosem miodowo-balsamicznym



Składniki:

dla 4 osób

250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół

8 plasterków szynki parmeńskiej

2 pęczki rukoli bez łodyg

4 łyżki sera parmezan startego w płatki

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

Na sos:

łyżeczka musztardy

4 fileciki anchois

kilka kaparów w zalewie

1/2 łyżeczki oregano

2 łyżki miodu wielokwiatowego

6 łyżek octu balsamicznego

6 łyżek oliwy

sól, pieprz



Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Umytą i osuszoną rukolę porwij na mniejsze kawałki i ułóż po środku talerzy. Plastry szynki parmeńskiej przekrój wzdłuż, zwiń i ułóż na rukoli. Pomidory wymieszaj z częścią sosu i także ułóż na rukoli. Resztą sosu polej brzegi talerza, a sałatkę posyp świeżo startym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.

Przepis: Robert Sowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation