Kuchnia

Wędliny i szynkowar

Szynka z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

900g piersi z kurczaka
15 g soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki pieprzu
kilka kulek zielonego pieprzu
1 łyżeczka płatków papryki
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
lub gotową mieszankę przypraw

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w 1 cm kostkę.

1/3 pokrojonego mięsa mielimy bardzo drobno, ja zmiksowałam w blenderze.

jak zrobić domową szynkę

Mieszamy pokrojone i zmielone mięso, doprawiamy solą. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, 1/4 przypraw dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy i formujemy kulkę, którą obsypujemy dookoła resztą przypraw.

Doprawione mięso wkładamy do szynkowaru i przyciskamy dekielkiem i sprężynką.

szynka z szynkowaru jak zrobić

Dobrze zamknięty szynkowar wkładamy do garnka (na dno włożyłam metalową kratkę) zalewamy wodą tak, aby szynkowar znajdował się pod wodą.

Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy palnik na minimum, ma się parzyć, a nie gotować.

Na szynkę o wadze 900g producent mojego szynkowaru napisał, że wystarczy 60 minut parzenia, faktycznie sprawdziłam termometrem w środku szyneczki było po tym czasie powyżej 75 *C czyli tyle ile powinno być.

Szynkowar wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem na pół godziny. Jak wystygnie chowamy do lodówki na ok 10 godzin. Następnie zdejmujemy sprężynkę i szynkowar wkładamy do gorącej wody i po chwili wyciągamy i stukamy w dno, szynka sama wyjdzie z pojemniczka.

domowa szynka z szynkowaru

Zamiast szynkowaru można mięso gotować w słoiku, ale nie będzie ono tak mocno zbite, może się kruszyć.

Tak przygotowaną szynkę z kurczaka przechowujemy w lodówce. Można część zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation