Kuchnia

przekąski

Mini tarty, małe przekąski,bufetBlog kulinarny – codojedzenia.pl Mini tarty z jarmużem i serem cheddar

Składniki:

na 12 mini tart

Ciasto na tartę

300 ml mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 ml kremowego serka
szczypta soli
Nadzienie

200 g jarmużu, u mnie mrożony
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
200 ml startego cheddara
3 jajka
200 ml śmietankii
100 ml mleka
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:

Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jarmuż i smaż dopóki jarmuż nie odparuje. Przypraw solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.
Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj jajka z mlekiem i śmietaną, dopraw solą i pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
Upieczone tarty udekoruj połówkami włoskich orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation