Kuchnia

kulinaria

Babka gotowana

Składniki na ciasto:
• 200 g miękkiego masla
• 180 g drobnego cukru
• 7 jaj
• 200 g mąki tortowej
• 120 g mąki ziemniaczanej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
• 1 łyżka rumu
Składniki na polewę:
• 200 g cukru pudru
• 80 g miękkiego masła
• 1-2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem do rozpuszczenia cukru.
2. Dodać po jednym jajku i miksować przez 2 minuty za każdym dodaniem jajka.
3. Mąki z proszkiem i solą wymieszać i przesiać, dodać na dwa razy do mieszaniny oraz wanilię i rum.
4. Starannie zmiksować wszystkie składniki.
5. Formę o poj. 1,5 l wysmarować masłem, dno posypać tartą bułką.
6. Przelać ciasto do formy, przykryć szczelnie pokrywką.
7. Wstawić do garnka z zimną wodą do wysokości 3/4, tak aby forma z ciastem nie przechylala się.
8. Przykryć jeszcze pokrywką garnek i gotować 1 godzinę i 5 minut.
9. Po tym czasie wyjąć z wody, usunąć pokrywkę i wystudzić w formie.
10. Następnie wyłożyć z formy.
11. Polać polewą i udekorować kwiatkami cukrowymi i jajeczkami.
Wykonanie polewy:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
2. Dodać mleko i sok z cytryny, ucierać do otrzymania pół płynnej konsystencji.
3. W razie rozrzedzenia dodać jeszcze mleko.

Uwaga !
Polewę można także przygotować z białej lub gorzkiej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation