Kuchnia

kulinaria

*** SERNIK WANILIOWY ***

Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
60g masła
Masa serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki (użyłam tortowej)
2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18% lub 12%
2 laski wanilii
Wierzch:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki
4-5 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.

4. Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.

5. Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230oC. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 60 minut.

6. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika (środek będzie trochę „galaretowaty”) i odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny wymieszać.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masą ozdobić wierzch sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation