Kuchnia

foods & drinks

Lekki i obłędny makaron z kremowym sosem niby śmietanowym :) | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na 3 porcje:
Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 240g
Cebula - 2 sztuki
Czosnek - 3 ząbki
Papryka czerwona - sztuka
Cukinia- 1/2 małej sztuki
Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
Jogurt naturalny - 6 łyżek
Awokado - sztuka
Potarty parmezan - 3 łyżeczki
Sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, oregano
Sok z cytryny (do skropienia awokado)
Olej rzepakowy - łyżka

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę, cukinię oraz ugotowaną ciecierzycę - duś wszystko przez ok. 10 minut (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody).
Wyłącz gaz pod patelnią i dodaj świeże listki bazylii oraz jogurt naturalny - dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku (nie żałuj przypraw :)).
Połącz jogurtowo - warzywny sos z makaronem, przełóż na talerz, oprósz posiekanym w kostkę awokado (wcześniej skrop je sokiem z cytryny żeby nie ściemniało) oraz oprósz parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation