Kuchnia

foods & drinks

1 szklanka ryżu
3-4 soczyste pomidory
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta pieprzu
1-2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
olej
woda
pół szklanki grubo startego sera (bardzo opcjonalnie)

Wykonanie Jak bardzo musicie to możecie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ja tak nie robię i bardziej mi smakują ;), kroję w drobną kostkę
Ryż opłukuje z nadmiaru skrobi.
Cebulę siekam, wrzucam na patelnie z niewielką ilością oleju i przysmażam na złoty kolor. Czosnek kroję w cienkie plasterki Dodaję 2 szklanki wody, ryż, pomidory i przyprawy(poza siemieniem) i od czasu do czasu mieszam kontrolując poziom wody. Ryż bardzo szybko go wypija więc trzeba dodawać co jakiś czas. Gotuję na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodaję siemię, można dodać ser żółty. Mieszam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation