Kuchnia

Zupy

Zupa z selera, sera stilton i orzechów

składniki:
2 łyżki ramy
1 szalotki, posiekane
2 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki/ 50g korzenia selera startego na tarce
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
80g sera stilton pokruszonego/ lub innego sera pleśniowego/ pokrojony drobno capresi
2 łyżki posiekanych orzechów leśnych/migdałów
50-80 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz

wykonanie:

w dużym garnku rozpuszczamy ramę, dodajemy szalotki, seler i czosnek, smażymy mieszając przez 2 - 3 minuty. mieszając wlewamy bulion i mleko, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pokruszony ser i orzechy. gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. mieszając wlewamy jogurt i podgrzewamy ok. 2 minuty nie zagotowując. doprawiamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation