Kuchnia

torty

Tort truskawkowy

Biszkopt:
- 5 jajek
- 110 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 65 g mąki pszennej
- 55 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej ‚corn starch’)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny

W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka, dodać resztę cukru i sok cytrynowy, ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową, a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C. przez około 35 minut.

Masa truskawkowa:
- 4 łyżeczki żelatyny (lub 4 płatki)
- 70 g cukru pudru
- 400 g truskawek (zmiksowanych)
- 300 ml śmietany kremówki
- 125 g jogurtu naturalnego (dałam waniliowy)

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Można całość dodatkowo podgrzać, aby żelatyna łatwiej się rozpuściła (nie gotować!). Ostudzić , wymieszać z puree z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.
Biszkopt przeciąć na 3 placki. Każdy z nich posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków. Gotowy tort ozdobić truskawkami i schłodzić.

Do dekoracji:
- 6-7 truskawek
- 10 g czekolady
- 5 g masła

Truskawki umyć, osuszyć i poprzekrajać wzdłuż na połowę. Czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić i udekorować truskawki (w tym celu użyłam wykałaczki).

Uwagi:
Biszkopt trzeba poprzekrajać na dość cienkie placki. Jeżeli ktoś ma z tym problem, to można upiec 3 oddzielne biszkopty. Składniki na 1 cienki biszkopt: 2 jajka, 50 g cukru, 35 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli. Piec 15-20 minut.

Ilość mąki nie musi być aż tak dokładna, może być trochę więcej. Wystarczy, że waga całkowita (obydwu mąk razem) nie przekroczy 140 g (do dużego biszkoptu), w tym mąki ziemniaczanej będzie nieco mniej niż pszennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation