Kuchnia

torty

Karlsbadzki tort cynamonowy



Przepyszne, mocno orzechowe ciasto. Trochę przekornie nazwane tortem, choć nie jest to tort w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, do jakiego przywykliśmy. Raczej treściwe, mokre, bardzo świąteczne ciasto. Wspaniałe! Dużo orzechów (zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich i pekan), cynamon i czekolada, morelowa glazura... Tort ten często polecaliście mi do wykonania, a skoro tyle osób je poleca, coś w tym musi być ;-). W oryginalnym przepisie zmniejszyłam ilość masła i cukru - w takiej wersji Wam polecam.

Składniki:

250 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
6 jajek, żółtka i białka osobno
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie :)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych migdałów (lub innych orzechów)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Uprażone (lub podpieczone) i grubo zmielone migdały wymieszać z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.

W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mieszankę mąki i migdałów, posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką do połączenia.

W osobnej misie ubić białka, na sztywno. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.

Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm (wysokiej) lub niższej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto mocno rośnie. Wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Ponadto:

kilka łyżek gładkiej konfitury morelowej (glazury)
70 g mlecznej czekolady, startej

Wystudzone ciasto z wierzchu posmarować konfiturą. Oprószyć startą mleczną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation