Kuchnia

Różne

Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood

SKŁADNIKI:
•750 g łamanych/kruszonych ziaren żyta
•120 g ziaren bulgur (pszenica)
•150 g ciemnego syropu lub melasy
•180 g mąki żytniej
•90 g otrębów (opcjonalnie)
•30 g ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie)
•800 ml wrzątku
•3 g soli
•łyżeczka 5 ml sody
•łyżeczka 5 ml proszku do pieczenia
•płatki owsiane do obtoczenia

Wykonanie:
1.Wodę zagotować z syropem.
2.Ziarna żyta i bulguru zmieszać razem w dużej misce.
3.Zalać je wrzącą wodą z syropem. Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić do napęcznienia i ostygnięcia. Może stać też przez całą noc.
4.Zmieszać na sucho mąkę żytnią, siemię lniane i otręby z solą, soda i proszkiem do pieczenia a następnie wymieszać z napęczniałymi wystudzonymi ziarnami.
5.Z ciasta utworzyć zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi 2 lub 3 wałki o średnicy małej szklanki i obtoczyć go płatkach owsianych.
6.Arkusz folii aluminiowej nasmarować olejem i zawinąć w niego wałek z ciasta.
7.Zawinięte ciasto umieścić na blaszce luzem lub po jednym w na dnie keksówek. Ciasto można też upiec bez formowania w wałek uzyskując okrągłe kromki. Wtedy umieścić ciasto w prostokątnej keksówce wyłożonej nasmarowanym olejem papierem i od góry przykryć arkuszem folii by ciasto nie obeschło. Tak pieczony da kwadratowe kromki.
8.Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 150*C. Zwykły piekarnik do 165-170*C.
9.Piec przez 3 godziny nie usuwając folii. Jeśli wolisz by chleb był nieco bardziej wilgotny, skróć czas pieczenia o ok.15-20 minut.
10.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić nie zdejmując wciąż folii, by powierzchnia nie obeschła.
11.W lodówce można taki chleb przechowywać w pojemniku nawet przez miesiąc. Jest bardzo trwały i odporny na pleśnienie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation