Kuchnia

DESERY, LODY, OWOCE

LODY STRACCIATELLA

Składniki

1 puszka ( 530 g ) mleka zagęszczonego słodzonego
300 ml śmietanki 30 % ( u mnie 150 zwykłej i 150 czekoladowej )
600 ml jogurtu naturalnego
30-40 g gorzkiej czekolady

1 opakowanie małych wafli ( kupuję w Tesco )


Wykonanie:
Wszystkie produkty, poza czekoladą dobrze schłodzić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Mleko połączyć z jogurtem. Do masy mleczno-jogurtowej dodać śmietankę - delikatnie wymieszać.

Masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę.

Czekoladę zetrzeć na tarce. Startą czekoladę dodać do masy - wymieszać.

Przygotować 12 rantów. W każdym z rantów ułożyć wafel, wylać część masy, przykryć drugim waflem.
Wstawić do zamrażarki. Ja swoje lody mroziłam całą noc.

Jeśli nie dysponujecie rantami cukierniczymi możecie do przygotowania lodów użyć blachy kwadratowej/prostokątnej z wyższym rantem i zwykłych wafli tortowych kwadratowych. Wyłóżcie wówczas blachę waflami, wylejcie masę, przykryjcie waflami. Zmrożone lody pokrójcie w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation