Kuchnia

PYSZNOŚCI

Karmelizowane banany
Tak przygotowane owoce(np. świetnie do tego przepisu nadają się jabłka czy gruszki, o tak. Gruszki to byłaby całkowita rozpusta!) są świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników czy ciast.
Banany które poddawane są smażeniu nabierają zupełnie nowego smaku. Są znacznie bardziej aromatyczne i zyskują świetną strukturę.

Składniki:

2 banany pokrojone na mniejsze części*
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 łyżki wody
1/3 łyżeczki soli**

W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą. Doprowadzić do zagotowania i podgrzewać, aż do uzyskania złotego karmelu. Dodać masło, sól, dobrze wymieszać. Gdy masa znów stanie się jednolita włożyć banany i podgrzewać w karmelu ok. 5 minut, aż ładnie się zrumienią i zmiękną.
* - polecam wykorzystać raczej te mniej dojrzałe, twardsze sztuki
** - jeśli nie lubimy słonego karmelu można pominąć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation