Kuchnia

SOSY DIPY I KREMY

Sos czosnkowy- jak zrobić? | Smakowity Kąsek

Składniki:
1 mały jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki śmietany 12%
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy do lodówki na trochę, aby się przegryzł. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo ostry kupiliście- ja dodałam 4 ząbki i było akurat:)


SOS CZOSNKOWY II

Sos czosnkowy

500g jogurtu naturalny (typu greckiego)
2 łyżki majonezu
5 rozgniecionych ząbków czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
pół łyżeczki cukru

Wszystkie składniki łączmy ze sobą i wkładamy do lodówki na pół godziny aby sos się przegryzł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation