Kuchnia

ciasta i desery

Winne Cupcakes z owocami


Składniki na ok 16 cupcakes:

Ciasto:

* 270 g mąki
* 140 g cukru
* 100 g startej gorzkiej czekolady
* 3 łyżeczki kakao
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szczypta soli
* 100 ml maślanki
* 150 ml czerwonego wina*
* 1 jajko


Krem:

* 300 ml kremówki (36%)
* 250 g mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

* letnie owoce (najlepiej czerwone)
* mięta do dekoracji



Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce i dodajemy do nich wymieszane ze sobą składniki mokre. Ciasto mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia się składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy mascarpone i cukier puder i ubijamy na średniej prędkości obrotach do czasu aż masa będzie gładka i jednolita a następnie zdobimy nią przestudzone babeczki (tworząc na nich charakterystyczne dla cupcakes "czapeczki").

Wierzch dekorujemy owocami i listkami mięty.

* Do ciasta użyłam czerwonego, półwytrawnego wina włoskiego marki Celebro.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation