Kuchnia

*** NALEWKI, LIKIERY

jeżynówka

Składniki:
1 kg dojrzałych jeżyn, ½ l spirytusu 96%, 250 ml rumu 40%, 250 ml wódki 40 %
( lub ½ l wódki jeśli rezygnujemy z rumu ), ½ kg cukru, ½ l wody, ½ laski wanilii.

Spirytus mieszamy z rumem i wódką. Jeśli rezygnujemy z rumu, zwiększamy ilość wódki do 500 ml. Do szklanego słoja wrzucamy jeżyny, wkładamy rozkrojoną wanilię i wydrążony z niej miąższ, zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 14 dni. Pamiętamy, aby co jakiś czas lekko potrząsać słojem. Po 2 tygodniach z cukru i wody gotujemy syrop, studzimy i dodajemy do nastawu. Ponownie odstawiamy na kilka dni ( ok. tygodnia ). Nalewkę zlewamy i filtrujemy od razu lub odstawiamy na 1-2 dni, wtedy osad zbierze się na dnie słoja. To sprawi, ze szybciej i sprawniej pójdzie nam filtrowanie, ponieważ osad nie będzie zapychał bibułki filtracyjnej. Do filtrowania używamy lejka z upchaną w nóżce watą bawełnianą ( wiskoza się nie nadaje ! ), bibułki filtracyjnej, papierowych ręczników kuchennych ( bez nadruków! ), lub papierowych filtrów do kawy. Nalewkę filtrujemy prosto do butelek, zamykamy i jeśli mamy taką możliwość wynosimy w chłodne, ciemne miejsce na 4 miesiące. To teoria, bo niektórzy nalewki owocowe piją już po 2-4 tygodniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation