Kuchnia

*** NALEWKI, LIKIERY

Nalewka z kumkwatów


Składniki:

500 g kumkwatów,
500 g cukru,
500 ml spirytusu,
500 ml wody,
2 goździki


Przygotowanie:

Kumkwaty dokładnie wyszorować i osuszyć. 2/3 owoców pokroić w plasterki, włożyć do słoja, zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 5 dni.
Po tym czasie zagotować syrop z wody, cukru i goździków, dodać pozostałe owoce (nakłute wykałaczką), gotować na małym ogniu 3 minuty, wystudzić.
Zimny syrop przelać do kumkwatów w spirytusie, dokładnie wymieszać potrząsając słojem, odstawić na 2 miesiące w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem.
Po 2 miesiącach odcedzić, przelać do butelek, odstawić na kolejny miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation