Kuchnia

*** NALEWKI, LIKIERY

Waniliowa nalewka kresowa

Składniki:

6 lasek wanilii, 6 migdałów, 3 cytryny, 250 ml spirytusu, 250 ml wódki 45%, 125 ml brandy, 250 ml wody, 50 dag cukru.


Wanilię i migdały osobno rozkruszamy, 2 cytryny myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę z 1 ½ cytryny ( bez białego albedo ). Świetnie do tego celu nadaje się skrobak do cytrusów bo ścina tylko zewnętrzną, kolorową skórkę cytrusów. Do szklanego słoja wrzucamy migdały, wanilię i skórkę z cytryny, zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką. Słój zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 tygodnie ( w temperaturze pokojowej ), co 3 dni wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy. W 250 ml wody rozprowadzamy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy i szumujemy tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Z 3 cytryn wyciskamy sok i dodajemy do syropu, odstawiamy aby ostygł. Ilość soku cytrynowego zależy od naszego gustu i wielkości cytryn, jeśli wolimy nalewkę mniej winną, dodajmy sok tylko z 2 cytryn.
Do nalewki dodajemy brandy, mieszamy i wlewamy do syropu. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation