Kuchnia

przetwory na zime

Pasztetowa ze słoika
SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg słoniny
25 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
20 dag kaszy manny
1/4 szklanki zimnej wody
1 czubata łyżka mielonego pieprzu
1,5 łyżki soli
1/2 łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, na sicie o grubych oczkach. Kaszę mannę zalewam wodą. Papkę dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę.
2. Masę przekładam do niewielkich słoiczków. Zakręcam. Słoiki wkładam do garnka. Zalewam wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotuję na małym ogniu około 2 godzin. Po wystudzeniu przechowuję w lodówce.

Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation