Kuchnia

przetwory na zime

Słodka marynata z węgierek

2kg śliwek
Na zalewę:
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
pół szklanki octu 10% Jamar
przyprawy: (po kilka ziarenek do słoika)
goździki
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
kawałki bardzo cienko pokrojonej żółtej części ze skórki cytryny

Dojrzałe lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Tylko przez takie mycie można pozbawić śliwki woskowego nalotu. Ułożyć śliwki w słojach, do każdego dodać przyprawy. Zagotować wodę z cukrem, osolić do smaku, wlać ocet i gorącą zalewą napełnić słoje. Zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla opakowań o pojemności 1 litra. Po skończonej pasteryzacji dokręcić przykrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation