Kuchnia

musss

MARSHMALLOWS CUPCAKES.

Na 6 babeczek:

1/2 szklanki mąki + 1 łyżka

2 łyżki kakao

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki maślanki (ew. jogurtu naturalnego)

1 jajo

1/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru

szczypta soli

Nadzienie i krem:

2 szklanki pianek (użyłam mini)

3 łyżki mleka

400 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki śmietanki kremówki

Zaczynamy od babeczek. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao,solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką, ale kończąc na mące. Ucieramy chwilę na niskich obrotach. Napełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

W ostudzonych babeczkach drążymy małe dołeczki – można małą łyżeczką. Pianki i mleko umieszczamy w garnku, który stawiamy nad drugim garnkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż powstanie jednolita, piankowa masa. Studzimy ją i kilka łyżek wykorzystujemy do nadziania babeczek – nakładamy ją do dołeczków.

Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i resztą masy piankowej. Stopniowo dodajemy kremówką, ucierając do powstania puszystego kremu. Gdyby był nieco za mało sztywny, można dodać opakowanie zagęszczacza do śmietany i jeszcze chwilę miksować.

Kremem dekorujemy babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation