Kuchnia

Śl. Karpie i inne ryby

Jak smażyć ryby w panierce, by panierka była chrupiąca, a mięso w środku miękkie i delikatne?

Aby ryba była smaczna, soczysta wewnątrz i z chrupiącą panierką, trzeba spełnić kilka warunków. Przede wszystkim należy ją porcjować w należyty sposób – najlepiej, aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości i grubości. Przygotowane filety powinno się także właściwie zamarynować. Dobrym sposobem na stworzenie marynaty jest dodanie do ziół i przypraw skórki otartej z cytryny, która nada rybie świeżości. Przy klasycznym panierowaniu używamy mąki pszennej, rozkłóconych jaj oraz bułki tartej, którą możemy wzbogacić ziarnami sezamu, dyni lub słonecznika czy też plastrami migdałów. Panierkę warto również delikatnie doprawić do smaku słodką papryka w proszku. Nie należy jednak przesadzać z tymi dodatkami, bo może się okazać, że podczas smażenia to one pierwsze zmienią kolor i się przypalą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation