Kuchnia

Śl. Karpie i inne ryby

Śledziowo-pieczarkowa sałatka na Wielkanoc - Przepisy kulinarne - Sałatki
--------------------------
Ta sałatka doskonale wpisuje się w nastrój Świąt Wielkanocnych. Stanowi ona estetyczną i apetycznie wyglądającą ozdobę świątecznego stołu. Śledzie - wielu z nas kocha sałatki z tym słonym dodatkiem :) A ta sałatka jest wyjątkowa, dlatego polecamy ją szczególnie dla smakoszy śledzi! Matiasy w połączeniu z konserwowymi pieczarkami oraz kiszonymi ogórkami tworzą bardzo wyrazisty smak i aromat. Ale tą sałatką mogą się zajadać wszyscy bez względu na to czy dbają o linię, czy też nie ;) Niewielka ilość śmietany i majonezu pozwala zaliczyć ją do potraw dietetycznych.
-----------------------
Składniki:
50 dag matiasów w oleju
4 średnie ogórki kiszone (ok. 25 dag)
25 dag pieczarek konserwowych
por
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
3 liście zielonej sałaty

Sposób wykonania: Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 ½ godziny.
Następnie osączyć z wody, opłukać i pokroić w paski. Ogórki kiszone pokroić w paski i osączyć z soku. Pieczarki konserwowe pokroić w plasterki.
Por opłukać i pokroić w półplasterki.
Do miski przełożyć matiasy, ogórki kiszone, pieczarki konserwowe i por.
Dodać majonez, śmietanę, musztardę, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do przezroczystej salaterki.
Na liściach zielonej sałaty wyłożyć śledziowo -pieczarkową sałatkę. Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation