Kuchnia

Śl. Karpie i inne ryby

Z Chaty Na Końcu Wsi: ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SUSZONYMI POMIDORAMI
*porcja na 2 osoby
250 gram łososia bez skóry
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
3-4 suszone pomidory z oleju
kilka listków bazylii
1 jajo
około 300 g mrożonych frytek / opcjonalnie

Oliwę z pomidorów mieszam z sokiem z cytryny i zalewam łososia. Odstawiam go do lodówki na 20-30 minut, w połowie czasu przewracam na drugą stronę. Piekarnik ustawiam na 220 stopni i w czasie jak się nagrzewa przygotowuję rybę.

Łososia układam na cieście francuskim delikatnie oprószam solą i pieprzem. Na wierzchu układam pomidory i bazylię. Przykrywam ciastem i zalepiam brzegi. ( Można odciąć nadmiar ciasta, Ja zostawiłam jest fajnym chrupiącym dodatkiem.)

Tak przygotowaną rybę kroję na mniejsze kawałki (2-3) i układam na wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak w moim przypadku na silikonowej podkładce i smaruję rozmąconym jajem. Obok wysypuję frytki i wkładam do piekarnika na 20 minut. Jeżeli po tym czasie frytki nie są jeszcze chrupiące wyciągam łososia i włączam na 2-3 minuty termoobieg. Polecam dodatkowo z warzywami na parze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation