Kuchnia

Śl. Karpie i inne ryby

Śledź w śmietanie Magdy Gessler
Drukuj

Przepis Magdy Gessler

Czas 15 min.
Trudność
Porcja dla

marynowane lub solone płaty śledziowe 5
jabłko winne 1 (duże)
biała cebula 1
mleko do wymoczenia
kwaśna śmietana 400 g
pieprz
drobno posiekana natka pietruszki 2 łyżki
mleko do wymoczenia
sól przy kwaśnych śledziach


Śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne wystarczy opłukać wodą, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry. Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation