Kuchnia

przekaski

Bruschetta z pomidorami - po polsku! |

SKŁADNIKI:
- 2 pomidory
- 2 bruschetty jeśli macie do nich dostęp, u mnie świetnie się sprawdził zwykły chleb
- mozarella (albo w bardziej polskiej wersji ser żółty)
- masło albo oliwa
- tymianek
- bazylia
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 160ºC. W tym czasie kroimy bruschetty albo chleb na kanapki. Dobrze, żeby miały ok. 1 cm grubości, cieńsze mogą się przypalić. Smarujemy cienką warstwą masła albo dosłownie kroplą oliwy (pamiętajcie, że oliwa jest dosyć gorzka w smaku). Kroimy pomidory w plasterki. Ja robię to odwrotnie niż większość ludzi tzn. obracam pomidora bokiem, wtedy mniej soku wypłynie z plasterków - chodzi o to by miejsce po gałązce nie było skierowane ku górze tylko w bok. Plastry powinny być nawet 0,5-centymetrowe. Nasze grzanki będą soczyste.

Na posmarowane tłuszczem kanapki, kładziemy plasterki pomidora. Teraz posypujemy bazylią i tymiankiem (ja używam świeżych ziół, ale mogą być suszone z torebki) i kładziemy cienkie plasterki mozarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Nie pozwólcie grzankom się zbytnio zarumienić, ale dajcie czas, żeby ser się roztopił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation