Kuchnia

Chleb, bułki

Bułki dyniowe (bez zagniatania)

Bułki dyniowe (bez zagniatania):

850 g mąki chlebowej,
10 g świeżych drożdży,
2/3 szklanki dyniowego puree,
1 płaska łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki wody,
pestki dyni

Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową szklanki ciepłej wody, dyniowym puree i cukrem.

Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Dodać zaczyn drożdżowo-dyniowy i pozostałe 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, tak aby mąka połączyła się ze składnikami mokrymi. Przykryć miskę folią lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 12 godzin (najlepiej wymieszać ciasto wieczorem i zostawić na całą noc). Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze oprószony mąką blat (ciasto ma dość luźną konsystencję) i podzielić na 10-12 mniej więcej równych porcji. Omączonymi rękoma uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu mlekiem i obsypać pestkami dyni. Piec około 25-30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation