Kuchnia

Chleb, bułki

KOLOROWA KUCHNIA: Chlebki Naan

Naan - są typowymi i popularnymi plackami (chlebkami) w Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Pod wpływem dużego napływu imigrantów z Azji Południowej, naan stały się również popularne w innych częściach świata, zwłaszcza w krajach arabskich Zatoki Perskiej, Europie oraz Ameryce Północnej. Są bardzo zbliżone do chlebków pita, ale dzięki dodatkowi jogurtu oraz mleka są delikatniejsze. Podaje się je często do curry, pasują do różnego rodzaju past. Można je podać do duszonych warzyw lub mięs zamiast ziemniaków lub ryżu oraz wszelkich zup. Polecam!
[źródło: my mum's recipes ]

Składniki na 8 chlebków:


2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ciepłego mleka
1/3 kubka jogurtu naturalnego
1/3 kubka mleka
1 ubite małe jajko
1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru


Dodatkowo:

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka roztopionego masła
folia aluminiowa


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni.
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę.
Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). .
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!

* chlebki można posmarować tylko masłem i niczym nie posypywać, można tez posypać np. czarnuszką, cebulą lub innymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation