Kuchnia

ciasteczka,babeczki,pierniczki,mufinki

Ptysiowe mini pączki

Tego potrzebujesz:

• 300 ml mleka
• 10 dag masła
• 250 dag mąki
• 6 jajek
• 2 łyżki cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
• 1 l oleju do smażenia

oraz:

• po pół szklanki konfitur lub dżemu pomarańczowego i wiśniowego
• po kieliszku likieru pomarańczowego i słodkiej wiśniówki


Mini pączki będą doskonale smakować z dżemem wiśniowym.
Danie wegetariańskie
fot. A. Rogalski

czas wykonania: 50min.
ilość kalorii: 300 kcal
liczba porcji: 6

Poziom trudności: średni
Sposób przygotowania:

1. W rondelku zagotuj mleko z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmij z ognia i jednym ruchem wsyp mąkę. Szybko wymieszaj ciasto łyżką. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź i dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto. Przełóż ciasto do szprycy cukierniczej.

2. Na desce ułóż natłuszczony pergamin i wyciśnij kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzej do 170 st. i partiami zsuwaj kulki do rozgrzanego tłuszczu. Smaż na złoto po ok. 2 min z obu stron. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu. Konfitury lub dżem podgrzej, wymieszaj z alkoholem, wlej do miseczek i podawaj do maczania ciasteczek.

Przepis Pani Domu


Ptysiowe minipączki - chrusty, faworki, pączki - przepisy -Przepis
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation