Kuchnia

KUCHNIA

Ziołowy pasztet jajeczny

Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się pasztet jajeczny, bliski krewny faszerowanych jajek. Pasztet ten składa się z ugotowanych na twardo jajek, pieczarek i mnóstwa ziół, po które tak chętnie sięgamy z początkiem wiosny. Świetnie smakuje z klasycznym wielkanocnym zielonym sosem, bo zieleni na talerzu nigdy za wiele!

10 ugotowanych na twardo jajek
2 surowe jajka
500 g pieczarek
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek koperku
5 gałązek świeżego tymianku
5 gałązek świeżego oregano
1 średnia cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany
½ szklanki bułki tartej
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmażaj na niej cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Posól grzyby i smaż je do momentu wyparowania całej wody.
Umieść w blenderze obrane ze skorupek jajka, zioła, śmietanę, dodaj zawartość patelni (pieczarki powinny lekko ostygnąć). Zmiksuj całość tak, aby powstały drobne cząsteczki. Masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj z bułką tartą i surowymi jajkami.
Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i piecz ok. 50 min. w temp. 190 st. C. (aż patyczek włożony w masę będzie suchy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation