Kuchnia

KUCHNIA

Apetyt i Smak: Zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

Składniki na 8 sztuk:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
2 pełne szklanki* mąki
2 szklanki* mleka
2 jajka
szczypta soli
FARSZ:
8 dużych plastrów szynki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
ok. 100 ml śmietanki 18%
100g startego sera żółtego
sól, pieprz, ostra mielona papryka

* szklanka o pojemności 250 ml







NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto).
FARSZ:
Pieczarki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pieczarki, posolić, smażyć aż do odparowania wody z grzybów. Przyprawić pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wszystko wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować trochę farszu pieczarkowego. Zwinąć w rulon.
Naczynie do zapiekania wysmarować śmietanką (ja robiłam to pędzelkiem kuchennym. Jeśli nie masz pędzelka, po prostu wylej trochę śmietanki na dno). Naleśniki ułożyć dość ciasno obok siebie (jeśli masz małe naczynie do zapiekania, ułóż jedne na drugich, smarując pomiędzy śmietanką i posypując serem). Wierzch naleśników posmarować śmietanką i posypać resztą żółtego sera. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation