Kuchnia

KUCHNIA

Orzechowe miniserniczki

Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków lub sernik o średnicy 20-22 cm.


Składniki
składniki spodu:

1 szkanka rozdrobnionych ciasteczek oreo (albo innych ciastek z kremem)
2 łyżki rozpuszczonego masła

składniki masy:

500 g zmielonego sera sernikowego
pół szklanki kremowego masła orzechowego
¾ szklanki brązowego cukru
2 jajka
¼ szklanki kremówki
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
opakowanie budyniu waniliowego (opcjonalnie)

składniki polewy:

50-60 ml śmietany kremówki
100 g czekolady (ja dałam po połowie gorzką i mleczną)

Wykonanie

Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij. Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy). Jeśli pieczesz miniserniczki w małych foremkach – piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.
Serniczki ostudź. Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
Przygotuj polewę – czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę. Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation